ויטמין B12 ותזונה קטוגנית – התזונה הקטוגנית סותרת כל “אמת” שהכרנו לפני. חלק מהן נוגעות לצד הבריאותי של התזונה. הרי המקובל שונה מאשר מה שעושים בתזונה הקטוגנית. אלו רק חלק מהעובדות שכדאי לדעת כאשר אתם בתזונה הקטוגנית או רוצים להתחיל את התזונה הקטוגנית ורוצים לדעת יותר.
ויטמין B12 הוא אחד מסוגי הוויטמינים המסיסים במים (ולכן עודפים שלו יוצאים מהגוף בשתן). לוויטמין B12 יש מספר תפקידים חשובים כגון ייצור כדוריות דם אדומות, תפקוד תקין של מערכת העצבים, בנייה של ה DNA ועוד. הגוף איננו יכול לייצר את הוויטמין לבד ולכן זקוק לו בתזונה.
ויטמין B12 נמצא בעולם החי – בשר בקר (בעיקר כבד ולבבות), עוף, דגים (צדפות, סרדינים, סלמון…), בייצים, מוצרי חלב.
ויטמין B12 ניתן גם כתוסף בכל מיני מוצרים כגון דגני בוקר ועוזר לו “להחשב” כבריא.
מכיוון שוויטמין זה מגיע מעולם החי, צמחונים וטבעונים עלולים להיות חשופים לחוסר בוויטמין זה. מנגד ישנם אנשים שאוכלים מעולם החי ועדין יש להם חוסר בוויטמין B12.
חוסר בוויטמין B12 יכול להביא לאנמיה, תופעות נוירולוגיות ופסיכיאטריות, דופק מהיר, עור חיוור ועד… בבדיקות דם רצוי להיות ברמת וויטמין B12 של לפחות 350 (גם אם הטווח התקין מציג גם ערך נמוך מכך)
חוסר בויטמין B12 יכול להיות עקב תזונה וגם בעקבות בעיות ספיגה של הוויטמין בגוף. ישנם מספר סיבות לחוסר ספיגה כגון:
- ניתוחי קיבה (כולל בריאטרי)
- צליאק
- קרוהן.
- גרייבס.
- לופוס.
- דלקות, גידולים וניתוחים במעי הדק.
- תרופות לכיב קיבה.
- תרופות נוספות יכולות לפגוע בספיגה (למשל מטפורמין).
ההמלצה היומית היא כ 2.4 מיקרו גרם לבוגר של ויטמין B12. יחד עם זאת במידה וישנן בעיות בריאותיות יש צורך ברמה גבוה יותר.
בהינתן הנתונים בואו נכיר מאכלים שקיימים בתזונה ומה הם נותנים לנו:
ב 100 גרם כבד בקר מבושל יש כ 70-80 מיקרוגרם של ויטמין B12
ב 100 גרם דג סלמון מבושל יש כ 2-5 מיקרוגרם של ויטמין B12
בביצה מבושלת יש כ 0.9 מיקרוגרם של ויטמין B12.
תזונה קטוגנית לא באמת מפחידה, אפשר להבין יותר ואפשר גם להנות.