עוד כמה ימים יגיע אלינו חג הפסח. עד לפני התזונה הקטוגנית לחג הפסח היתה משמעות תזונתית עבורי, ויתור על מצרכים מסוימים והחלפתם במוצרים שונים הכשרים לפסח. חג הפסח הוא חג המגדיר תזונה ללא גלוטן, לחלק מהאנשים גם ללא קטניות ועוד הגבלות. כל חג פסח התארגנות מחדש מבחינת התזונה. עם הזמן צמחו תחליפים למזונות המכילים גלוטן למשל פסטה, מלוואח ג’חנון ועוד.
שנכנסתי לתזונה הקטוגנית והתקרב הפסח הראשון הבנתי שהפעם – אין שינויים. התזונה הקטוגנית היא תזונה הכשרה לפסח. אין לנו צורך בשינויים תזונתיים. מצד שני פסח לאלו ששומרי מצוות נוטל בתוכו גם חוקים נוספים הקשורים בעיקר לליל הסדר.
בליל הסדר יש מצווה של אכילת מצה, שתיית יין ואכילה מצלחת הסדר. מצה, עודף יין וחרוסת יכולים לפגוע בנו באלו ששומרים על התזונה הקטוגנית. אז איך מתנהגים?
יין – קודם כל נעדיף יין אדום על פני מיץ ענבים / תירוש. על פי כללי ההלכה יש כמות מסוימת שיש לשתות במהלך הברכות – כמות שלא עולה בכל מקרה על כוס יין. בתזונה הקטוגנית אני ממליץ למי שרוצה לשתות אלכוהול לחכות לפחות חודש לפני שנתחיל ואז עד שתי כוסות בשבוע ולא יותר מכוס ליום.
מצה – מבחינת הברכה יש צורך בכמות מוגדרת של מצה. מי שחייב יכול לאכול. מי שלא – לא לגעת. גם במקרים של מחלות ישנו אישור לא לאכול מצה. כל אחד הטוב בעיניו יעשה.
חרוסת – בדרך כלל מכיל תמרים / יין / דבש / סוכר ועוד. לא לגעת בכל מקרה. המקום של המתוק יכול להשפיע ברמה כזאת שלא מומלץ על אכילה.
מבחינת בישולים – לא לאכול תבשילים שבושלו עם ירקות שורש ובעיקר לא תפוחי אדמה. העמילן שבהם מופרש החוצה בבישול.
המלצה אישית שלי ליום ארוחת ליל הסדר
- במהלך היום – אם אתם רעבים, לא לאכול ירקות / פירות או מרכיבים אחרים המכילים פחמימות כגון טחינה, אבוקדו ועדו. מומלץ לאכול בייצים בכל צורה (אם צריך גם שומן) או בשר בקר שמשביע יותר מהשאר. אי אכילת פחמימה תותיר לנו יותר פחמימות לערב שבו יש מגוון מקורות פחמימה.
- בארוחת ליל הסדר – לאכול לשובע ולא להאביס את עצמכם. אם אתם אוהבים מגוון של אוכל לא להשתולל מכל סוג של אוכל למרות שיש לנו לעיתים רצון לאכילה מגברת
- עדיף לאכול את האוכל האמיתי ופחות סלטים אבל אם תרצו, לא להעמיס סלטים אלא לטעום. לא לשכוח יש פחמימות.
- אם אתם מתארחים ויש באפשרותם מראש לדעת מה מכינים תמנעו מהפתעות.
- שמן לא מוציא מקיטוזיס. יש שמנים בריאים ויש כאלו שלא. לכן לא להבהל ממקור השמן שמשתמשים בו. עדיף כמובן שמן מותר.
- אם תקומות רעבים בבוקר שלמחרת – פחות להתייחס וזה גם בעקבות אכילת מאוחרת יותר של אוכל.
- אם כבר חרגתם בפחמימות צאו להליכה מהירה בבוקר שלמוחרת ליל הסדר.
בעולם של התזונה הקטוגנית – למי שמחפש הכשר, כנראה לא ימצא על שני מרכיבים שמהווים חלק ממוצרי אפיית הלחמניות או מוצרים אחרים. המוצרים הם פסיליום וקסנטאן גאם. לעיתים כן נוכל למצוא מוצרים כאלו הכשר.
מבחינת זליגה לאכילת פחמימה – במצב של גוף מותאם שומן שקורה לפחות 3 חודשים בתוך התזונה הקטוגנית, יציאה מהתזונה וחזרה אליה לא תשפיע יותר מדיי על הגוף (מלבד אולי הרגשה וכן יציאה מקיטוזיס ואולי השמנה – הדברים הללו מסתדרים לאחר חזרה לתזונה הקטוגנית). כלומר בהגדרה אפשר אבל להרבה מאוד אנשים המצב הזה מביא אותם לנקודה של נגעת נסעת. כלומר ברגע שהתחלנו בפחמימה קשה לחזור חזרה. מי שבתזונה הקטוגנית, אין לו סיבה לצאת מהתזונה. הסיכון גדול יותר מההנאה (אולי) הרגעית.
שיהיה לכם חג פסח שמח
2 תגובות
תודה על הפוסט
תודה רבה, מאמר מעולה וחשוב