כך ביום בהיר אחד, אנחנו הולכים לבצע בדיקת דם ומגלים שערכי הסוכר בצום (glucose) ו/או ההמוגלובין המסוכרר (Hba1c) בערכים מעל הנורמה. נעים מאוד להכיר סכרת או טרום סכרת (הכל תלוי ערכים). למה קבלנו את זה? למה מגיע לנו ה”עונג” הזה? סכרת ותפיסת האוכל.
אני לא נכנס כרגע להגדיר מהי מחלת הסכרת. אני רוצה יותר להתייחס לתפיסה שלנו כלפי החיים.
בשלב הזה שמגלים את הבעיה אנו שואלים את השאלה מה עושים. סביר להניח שנקבל טלפון מרופא המשפחה שיזמנן אותנו לפגישה. בפגישה יציג הרופא את הבעיה ומייד לאחריה את הפתרון לבעיה – תרופה. אפשר לחיות עם סכרת תוך כדי טיפול תרופתי – זה מה שאומרים לנו וזה מה שאנחנו יודעים. לעיתים תהיה בקשה נוספת של הרופא – בואו ננתר את ערכי הסוכר שלנו ונתחיל באמת לבדוק את עצמנו ולדקור אותנו רק לוודא מה המדד.
בתהליך הניתור אנחנו נגלה– רגע – הסוכר שלי לא יורד – הסוכר שלי לא יציב. אני חושבים שאולי התרופה לא טובה. אז אם אחליף תרופה אולי יהיה יותר טוב. אנו חוזרים חזרה לפגישה עם הרופא כדי לשנות את המינון של התרופה או את סוג התרופה. לאחר הפגישה נצא בהנחה שהכל יהיה טוב, אך שוב אי יציבות במדדי הסוכר. למה זה מגיע לי?
אז מה נכון לנו לעשות?
סוכרת הוא מצב שבו תפקוד הורמון האינסולין משובש ולכן נרצה לשלוט בו. חלק מהמטרה באיזון הסוכר בגוף (או מצב סוכרת) הוא איזון הורמון האינסולין. המטרה שלנו הוא להניע את האינסולין פחות לפעולה. ככל שהאינסולין יותנע פחות כך נוכל לאזן את מדדי הסוכר. עכשיו נגיע לשאול שאלה חשובה: האם נוריד את הפרשות האינסולין על ידי הפחתה או מניעה של מאכלים הגורמים לעליית אינסולין? או שנגדיל את מינון התרופות שחלק מתפקידם הוא החדרת אינסולין חיצוני לגוף כדי להתמודד עם מה שאנחנו אוכלים?
אני באמונה שתרופות הן פלסטר ולא פתרון אמיתי. פתרון אמיתי צריך להגיע ממקום של שינוי אורח החיים ושינוי תזונתי. למעשה הבנת סכרת ותפיסת האוכל.. השלב הראשון הוא הבנה שיש צורך בשינוי המחשבה שלנו סביב החיים וסביב האוכל. חייבת להיות התאמה חדשה המתייחסת לכמות ארוחות, לסוג המאכלים, לפעילות ספורטיבית ועוד…
יחד עם זאת לאנשים קשה לשנות את הרגלי התזונה שלהם או אפילו חוסר רצון. מצב זה גורם לחוסר איזון של מדדי סוכר והמשך ההסתמכות על תרופות. מאיפה הקושי? מהרגשת החוסר – הרגשה לא נעימה. אנשים לא אוהבים שיש להם מחסור בתזונה.
מעבר לכך המודעות של אנשים חולי סכרת לא משתנה. הרצון בסוכר וקמח לבן שהם שניים מהגורמים המשפיעים ביותר על ערכי סוכר מהווים מרכיב תזונתי עיקרי במאכלים ולוותר עליהם הוא וויתור קשה. וויתור שמייצר חוסר.
פתרון לכך “התאפשר” על ידי יצרני המזון על ידי ייצור מאכלים “ללא סוכר” עם תווית מיוחדת לכך. מה שלא הרבה יודעים שללא סוכר לפעמים הוא קלישאה כי שימוש בתחליפי סוכר הוא תחום פרוץ. בעולם תחליפי סוכר ישנם ממתיקים שהם בעצמם משפיעים מאוד על מדדי הסוכר כגון ממתיק בשם מלטיטול. כלומר אי הבנת עולם התזונה יכולה להביא למצב בו אנשים עם סכרת חושבים שהם אוכלים בריא אך למעשה הם לא.
אז יש פתרון אחר?
מענה נכון יגיע לסוכרתיים מעולם התזונה. לשם כך צריך להבין ששינוי הוא דבר חובה. שינוי לא אומר סבל. שינוי אומר בואו נשים את עצמנו במקום חשוב יותר ולדאוג למה שנכון לנו יותר. משפחת התזונות המשתייכות לעולם דל פחמימה הוא פתרון נכון יותר לסוכרתיים. פתרון זה יוכל להביא למצב שבו שינוי תזונה מביא לשיפור מדדים גם ללא שימוש בתרופות.
לפרטים על ליווי תזונתי לחולי סכרת לחצו כאן.