ויטמין C ותזונה קטוגנית – חוסר? עודף? מה עושים? מה צריך לעשות?
התזונה הקטוגנית סותרת כל “אמת” שהכרנו לפני. חלק מהם נוגעים לצד הבריאותי של התזונה. הרי המקובל שונה מאשר מה שעושים בתזונה הקטוגנית. אלו רק חלק מהעובדות שכדאי לדעת כאשר אתם בתזונה הקטוגנית או רוצים להתחיל את התזונה הקטוגנית ורוצים לדעת יותר.
בתזונה הקטוגנית אין פירות – אז מאיפה ויטמינים? אין תפוזים – אז מאיפה נקבל ויטמין C?
ויטמין C הוא אחד מסוגי הוויטמינים המסיסים במים. לוויטמין C יש מספר תפקידים חשובים כגון יצירת חלבון קולגן הנחוץ לגוף לבניית רקמות ועצמות, שמירה על הנימים והשיניים, מטבוליזם של כולסטרול וחלבון, ספיגת ברזל ועוד…
כמות הויטמין C המומלצת היא 90 מ”ג לגבר, 75 מ”ג לאישה. אנשים אשר מעשנים נדרשים לצריכה גדולה יותר. ההמלצה היא לשמור על כמות נאותה של ויטמין C. חוסר בוויטמין C לארוך זמן יכול להביא את הגוף למצב בריאותי לקוי.
פירות הדר (שאינם חלק מהתזונה הקטוגנית) מכילים ויטמין C (כך גם למדנו בעבר).
בלימון אחד בינוני (כ 130 גרם) יש כ 100 מ”ג ויטמין C.
בתפוז אחד בינוני (כ 200 גרם) יש כ 110 מ”ג ויטמין C.
אז מאיפה בתזונה הקטוגנית יש ויטמין C?
נתון אחד חשוב לדעת – לגלוקוז וויטמין C יש מבנה מולקולרי כמעט זהה והם חולקים את אותו מסלול כאשר הם נספגים בתאים בתחרות ביניהם גלוקוז מנצח. לכן בתזונה קטוגנית שלא צורכים כמעט גלוקוז הצורך בוויטמין C הוא פחות. יותר מזה חוסר משמעותי בוויטמין C יכול ליצור את מחלת הצפדינה. כדי להימנע מכך מחקרים מציגים שיש צורך רק ב 10 מ”ג ויטמין C.
בהינתן הנתונים בואו נכיר מאכלים שקיימים בתזונה ומה הם נותנים לנו:
ב 100 גרם תותי שדה יש כ 60 מ”ג ויטמין C
ב 100 גרם ברוקולי יש כ 90 מ”ג ויטמין C
ב 100 גרם גמבה יש כ 128 מ”ג ויטמין C
ב 100 גרם פטרוזיליה יש כ 133 מ”ג וימין C
בחלקי פנים של בשר יש וויטמין C
תזונה קטוגנית לא באמת מפחידה, אפשר להבין יותר ואפשר גם להנות.